Młodzież uprawiająca sport to grupa o specjalnych potrzebach. Intensywny wzrost oraz wysoka aktywność to zwiększone zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki. W żywieniu młodzieży uprawiającej sport szczególnie ważna jest zatem racjonalna, prawidłowo zbilansowana dieta.
Błędy żywieniowe ograniczają prawidłowy przebieg procesów rozwojowych i wpływają na spadek zdolności motorycznych. To także obniżona koncentracja i większa podatność na zmęczenie.To ryzyko takich dolegliwości jak: niedożywienie, odwodnienie, wyczerpanie oraz kontuzje i urazy. Prawidłowy sposób żywienia obniża zaś ryzyko zagrożeń zdrowotnych i poprawia zdolności wysiłkowe.
Warsztaty żywieniowe | Dzięki prezentacji w szybki i prosty sposób możesz przekazać kluczowe informacje dla uczniów. Znajdziesz tam także wskazówki, jak wytłumaczyć młodzieży istotę zasad żywienia wobec ich aktywności. | Pobierz |